Вики Радева в топ 4 на света!

212

Състезателката на ШК „Локомотив 2000“ Виктория Радева зае 4-то място на световното първенство по шахмат, което се проведе от 16 до 26 септември в Монтевидео – Уругвай.

Шампионка с 10,5 от 11 е Ани Янг (САЩ), втора с 8 т. е Полина Шувалова (Русия), трета и четвърта са Александра Малцевская ( Русия) и Вики Радева с по 7,5 т., но по допълнителни показатели ученичката от НТГ „Васил Левски“ остава на 4-то място. Огромна заслуга за видимия растеж на пловдивчанката има и ГМ Александър Делчев – дългогодишен състезател от националния отбор. Вики демонстрира висока класа по време на целия турнир и особено запомняща се е победата и срещу вицешампионката Шувалова. За съжаление в последните 3 кръга Вики бе с вирусно заболяване и това и попречи да реализира преимуществата си срещу Лара Шулце (Германия) и Софи Сузуки ( САЩ) и завърши партиите си с тях реми. Преди последния кръг Вики бе втора във временното класиране и дори реми я устройваше за медал в партията си с другата българка Антова, която не се бореше за нищо и типично по български манталитет Антова реши да играе мача на живота си. Рускините гледаха очудени поредния български тапизлък и Вики загуби. Така БЪЛГАРИЯ остана без медал на това световно първенство, а подарихме медала на Русия.

Независимо от разминаването с така заслужения и мечтан медал, растежа на Радева е огромен и въпреки подлите български номера, които е преживяла през годините, тя е амбицирана да продължи напред! Да припомним че през тази година Вики си остава най-титулуваната българска шахматистка – тя стана европейска шампионка по рапид, трикратна републиканска шампионка до 16г, републиканска шампионка за жени по рапид и отборно за жени с отбора на ШК „Локомотив 2000“.

Харесайте страницата на SportenPlovdiv.com тук и ще може да научавате по-бързо новините от спорта в Пловдив >>

SHARE