Георги Шиков спечели сребро на европейското по вдигане на тежести

364

Пловдивчанинът Георги Шиков спечели първите си медали от голямо първенство във вдигането на тежести. Днес той в категория до 105 кг на Европейския шампионат в Букурещ взе сребърното отличие в двубоя, както и два „малки“ сребърни медала във всяко от отделните движения. Шиков направи двубой от 388 кг (176 кг в изхвърлянето и 212 кг в изтласкването).

Пред него се нареди полякът Аркадиуш Михалски, който събра двубой от 396 кг (175 кг + 221 кг). Трети в класирането се нареди арменецът с австрийски паспорт Саргис Мартиросян с двубой от 384 кг (182 +202). Мартиросян беше най-добър в първото движение и там получава златото, но силният резултат на Михалски в изтласкването му осигури крайната победа.

Шиков, който на Европейското първенство през 2016-а година завърши 6-и, а миналата година 9-и, сега постигна най-добрия си резултат. След първите два успешни опита на 172 и 176, той опита трети на 179, но не успя. Мартиросян явно силун в изхвърлянето, започна направо от 178 и във втория вдигна 182, за да вземе преднина. Във второто движение обаче австрийският състезател направи само един успешен опит, колкото да не бъде декласиран.

Шиков реално нямаше как да се бори с поляка и остана на 2-а позиция, докато Михалски с 221 кг в изтласкването взе златото в движението. Роденият през 1993-а година в Пловдив Шиков е златен медалист от Младежките олимпийски игри в Сингапур през 2010-а година, а през 2015-а година беше един от двамата национали, които бяха с отрицателни допинг-проби при последния скандал. Преди последните две категории в първенството България все още чака първа титла на това първенство.

Харесайте страницата на SportenPlovdiv.com тук и ще може да научавате по-бързо новините от спорта в Пловдив >>

SHARE