Българин изкачи Еверест

754

Българският алпинист Атанас Скатов изкачи Еверест рано тази сутрин, съобщиха от екипа му. Скатов стъпва на най-високия връх за втори път.

Първото му изкачване е на 24 май 2014 година от северната страна, докато сега се качи на Еверест по южния му ръб. Скатов е бил на върха около 3 часа българско време тази нощ.

Българският алпинист-веган успя да изкачи Еверест само 6 дни след като стъпи на вр. Лхотце и без да слиза до базов лагер.

Намерението на алпиниста беше да изкачи двата близки един до друг върха в рамките на 24 часа, но силния вятър осуети неговите намерения.

След връх Лхотце той слезе до втори височинен лагер (6500 м) и в изчакване на добро време, прекара там 3 нощувки. На 18 май около 250 човека (алпинистът и шерпи) са се отправили към върха от лагер 2. Скатов изчака един ден повече и според най-добрата прогноза на времето на 19 май също се пое към Еверест. След 2 нощувки в два поредни височинни лагера тази нощ започна атаката си към върха около 17,30ч непалско време. След 10-часов преход нагоре по южния ръб на склона с първите лъчи на слънцето Атанас Скатов се завърна след две години за втори път на най-високия връх на планетата.

Към момента той вече слиза надолу като целта му ще бъде да достигне до възможно най-нисък лагер.

Рекорден е броят на желаещите да стъпят на Еверест и тази година (около 800), като само вчера четирима са загинали. В опит да се изкачат на върха са починали на различна височина един американец, австралиец (на 7500 м от северната страна) и словенец (в лагер 4) От вчера липсва и един индиец след изкачването му на върха по-рано на 21 май.

Проектът на д-р Атанас Скатов за изкачване на 14-те осемхилядника на планетата без консумация на храна от животински произход продължава.

bgathletic.com

Харесайте страницата на SportenPlovdiv.com тук и ще може да научавате по-бързо новините от спорта в Пловдив >>

SHARE