Честваме деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България

915

Днешният ден 2 юни честваме подвига на четниците на Христо Ботев и тяхната памет, както и на загиналите за свободата и независимостта на България.

За първи път се отбелязва във Враца и Пловдив през 1884 г. Официално се чества от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола (Околчица) присъстват Ботеви четници. На 2 юни 1948 г. точно в 12 часа е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна.

Пловдив ще отбележи деня с програма и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Христо Ботев в Цар Симеонова градина. Церемонията ще започне преди 12:00ч. и ще завърши преди началото на воя на сирените.

След церемонията в Цар Симеоновата градина на клубната база на Ботев в Коматево играчи, треньори и ръководители на клуба ще поднесат венци и цветя пред паметника на Христо Ботев, който се намира пред административната сграда на клубната база в Коматево. Това е и първият паметник на Христо Ботев открит през 1926г. и поставен пред входа на клубното игрище на Ботев „Св. Августин“ (1923), което е било собственост на Католическия колеж (1884-1948) в града. От там идва и наименованието „Колежа“. През 1961г. на същото място е открит официално стадион „Христо Ботев“.

Харесайте страницата на SportenPlovdiv.com тук и ще може да научавате по-бързо новините от спорта в Пловдив >>

SHARE