Млади пловдивски атлетки в основата на съживяването на българската лека атлетика

635

2017г. Найроби, Кения две пловдивски атлетки изумиха света на Световното първенство до 18 години по лека атлетика.

Само седмица по-късно двете покориха и Европа, след като се състезаваха с каки – 2-3 години по-големи от тях състезателки на Европейското до 20 години.

Александра Начева (СКЛА Ботев) троен скок

Алекс стартира годината чупейки рекорд сред рекорд, оставяйки зад себе си и най-успешната ни състезателка в тройния скок Тереза Маринова. Още ненавършила 16 години побеждава каките в България. Тази година определено беше годината на едва 15-годишната пловдивчанка, която стартира в началото на годината с 13.03 м. и подобри националния рекорда на Тереза Маринова на троен скок. Тогава тя поведе и световната ранглиста в тройния скок за младша възраст. Успехите не закъсняха, а тя започна да се състезава и в турнири в България за жени записа второ и трето място на два турнира в Пловдив. Преди това стана и балканска шампионка за девойки. В родния Пловдив Начева скочи 13.45м., което беше най-добър резултат в света за сезона до 18 години. На Световното първенство до 18 години в Найроби, Кения Начева стана единствената българска състезателка с медал. Тя завърши на второто място в тройния скок и спечели сребро с нов рекорд за нея – 13.54м. На Европейското до 20 години в Гросето, Италия Начева беше на крачка от медала, тя подобри отново собствения си рекорд и скочи 13.64м., но само 4 см. я разделиха от бронза. На шампионата Начева беше най-малката състезателка едва на 15 години и 11 месеца и се състезаваше със състезателки 2-3 години по-големи от нея.

Лиляна Георгиева (Тракия Пловдив) 1500 м.

Детето-чудо на леката ни атлетика продължава да изумява, да чупи рекорд след рекорд. В България Лили няма никаква конкуренция и отдавна задминава каките, а това направи и в световен мащаб. На Световното първенство до 18 години в Найроби Лили завърши шеста на 1500 м. Тя стана най-бързата европейка до 18 години, а пред нея бяха само африканки. Лили не спря до тук и на Европейското до 20 години в Гросето спечели сребро с време 4:16.73 мин. и остави зад себе си състезателки 2-3 години по-големи от нея.

Александра Начева и Лиляна Георгиева са светлината в тунела не само за българската лека атлетика, но и за българския спорт. Двете показаха, че са изключително талантливи и могат много, определено ги чака светло бъдеще!

Валентин Видолов/SportenPlovdiv.com

Харесайте страницата на SportenPlovdiv.com тук и ще може да научавате по-бързо новините от спорта в Пловдив >>

SHARE