ВИДЕО: Вече 30 години 209 см. на Стефка Костадинова остават недостижими

1235

30 август 1987г. дата, която остава завинаги в историята не само на българския, но и на световния спорт. Пловдивчанката Стефка Костадинова скача 209 см. Световен рекорд в дисциплината скок височина, постигнат на Световното първенство в Рим на стадио „Олимпико“ през 1987г.

Рекорд, който и до ден днешен остава неподобрен и недостижим за всички в скока на височина при жените. Това остана и единственият български световен рекорд в леката атлетика, след като миналото лято рекордът на Йорданка Донкова в дисциплината 100 метра с препятствия падна.

Преди Мондиала

Скока височина вече е българска дисциплината преди 209 см. Български атлетки са световни рекородьорки общо 4 пъти. Първият рекорд е на Йорданка Благоева с 1.94м. поставен в Загреб през 1972г. Людмила Андонова през 1984г. в Западен Берлин прави 2.07м. На 25 май 1986г. в София Стефка Костадинова прави първия си рекорд и изравнява постижението на Андонова 2.07м. Само седмица по-късно отново в София Стефка подобрява рекорда и скача 2.08м.

Стефка преди Рим

Стефка Костадинова вече е европейска шампионка през 1986г. в Щутгарт. Тя има и още две титли в зала – световна шампионка през 1985г. в Париж и европейска шампионка в зала през 1985г. в Пирея. Както вече споменахме тя на два пъти е рекордьорка, първо изравнява рекорда, а след това и го подобрява и към момента преди Световното именно Костадинова държи рекорда в дисциплината.

На Мондиал в Рим през 1987

Костадинова има жестока конкуренция в лицето на може би най-голямата и конкурентка Тамара Бикова от СССР, която между 1983 и 1984 е на върха и прави три поредни рекорда – 2.03, 2.04 и 2.05, преди да започне българската доминация в сектора. Американката Люис Ритер, която изненадващо ще спечели след година олимпийската титла в Сеул през 1988г. в конкуренцията на Костадинова и Бикова, германката Хейке Хенкел, която ще стане олимпийска шампиона в Барселона през 1992г. И още две българки Людмила Андонова, чийто рекорд Стефка подобрява само преди година и Светлана Исаева-Лесева.

Костадинова прави световния рекорд от 2.09м. от втори опит. Забележително е да се отбележи, че за последните 5 години световния рекорд в дисциплината е подобряван общо 9 пъти. И до ден днешен обаче 2.09м. остават недостижими за всички в скока на височина – точно 30 години, единствено хърватката Бланка Влашич успя да се доближи на само един см. от рекорда – 2.08м., но и тя не успя да стигне заветните 2.09м.

Фактите са красноречиви последните 4 подобрения на рекорда в скока на височина при жените са български, а последните 3 на Стефка Костадинова. Като сложим и първия български рекорд в дисциплината на Йорданка Благоева стават точно 5 рекорда.

В наши дни

Дисциплината остана българска и 30 години по-късно, миналото лято на Олимпиадата в Рио Мирела Демирева спечели исторически сребърен медал, което беше и най-високо отличие за България в Рио. В момента няма нито една състезателка, която дори да се доближи до това да се опита да счупи рекорда на Стефка. Само за справка световната шампионка Мария Ласицкене скочи за титлата едва 2.03м. преди месец на Световното в Лондон.

Пред входа на олимпийския музей в Лозана е издигната летва с отбелязана височината на световния рекорд на Стефка Костадинова – 2.09м.

Появи се и безумна идея рекордите по-старите неподобрени рекорди да не бъдат зачитани. Поне за момента разумът надделява и подобно безумно решение не е взето.

Валентин Видолов/Главен редактор на SportenPlovdiv.com

ОЧАКВАЙТЕ КАРЪКА НА СТЕФКА НА ОЛИМПИАДИТЕ И КОГА ТЯ УСПЯ ДА СПЕЧЕЛИ ОЛИМПИЙСКАТА ТИТЛА!

Харесайте страницата на SportenPlovdiv.com тук и ще може да научавате по-бързо новините от спорта в Пловдив >>

SHARE