ВИДЕО И СНИМКИ: Стефка Костадинова чупи олимпийския карък в последния момент

1203

Прокоба тегне над най-добрите в леката атлетика на Олимпийските игри. Това е факт, който се затвърждава след всяка Олимпиада. Най-добрата ни българска лекоатлетка в скока на височина Стефка Костадинова, която вече 30 години е световна рекордьорка в дисциплината трябва да изживее много тежки моменти преди да триумфира с олимпийското злато.

Сеул 1988

През 1988г. на Олимпиадата в Сеул Стефка Костадинова е абсолютен фаворит. Само година по-рано тя е подобрила собствения си световен рекорд в дисциплината, като скача 2.09 м. на Световното в Рим. Вече 30 години този рекорд не е подобрен от никой и няма индикации това да се случи в следващите години.

Стефка е смятана за сигурна олимпийска шампионка, но американката Люис Ритер прави сензацията, като побеждава Стефка и основната и конкурентка Тамара Бикова от СССР. Пловдивчанката скача 2.01, но Ритер завършва с 2.03, което е и олимпийски рекорд, който е подобрен през 1996г. именно от Стефка.

Барселона 1992

4 години по-късно Костадинова отново е смятана за основна фаворитка, но отново олимпийският карък я спохожда. Стефка скача 1.94м. и остава в подножието на върха – 4-то място. Пред нея завършват Йоамнет Контеро от Куба с 1.97м. бронзов медал, Галина Астафей от Румъния с 2.00м. сребро и Хейке Хенкел от Германия с 2.02м. олимпийска шампионка.

Атланта 1996

Стефка Костадинова е в страхотна форма и отново е фаворит за олимпийската титла. Тя добре осъзнава, че това ще е последния и шанс за олимпийско злато. Преди Олимпиада през 1995 в Гьотеборг, Швеция тя става за втори път световна шампионка. Печели световна и европейска титла и в зала през 1993 и 1994. Пловдивчанката е категорична във финала и скача 2.05м. неин личен рекорд на олимпийски игри и най-важното подобрен олимпийски рекорд на американката Ритер, която я побеждава в Сеул през 1988г. Финалът е изключително силен и с много добри резултати, Ники Бакогиани от Гърция скача 2.03 и остава със сребро, а Ина Бабакова от Украйна завършва с 2.01 и печели бронза.

Така Стефка Костадинова успява да стане олимпийска шампионка на 31 години и в последния възможен момент. Пловдивчанката се състезава още една година и завършва кариерата си през 1997г. с пета световна титла на първенството в зала.

Пловдивчанката печели всичко, което може да се спечели – олимпийска, световна и европейска титла. Както и световна и европейска титла в зала.

Случаят със Стефка Костадинова не е единствен, Сергей Бубка, който е номер 1 при мъжете в овчарския скок успява да спечели олимпийската титла в Сеул през 1988, но това остава единственият му златен медал от Олимпиада, въпреки че през 1992г. и 1996г. отново е основен фаворит. Бланка Влашич, която единствена се доближи до рекорда на Стефка като скочи 2.08м. остана без олимпийска титла. Тенисист номер 1 през новия век швейцарецът Роджър Федерер няма само златен олимпийски медал. Т.нар. „олимпийско проклятие“ спохожда много от най-добрите, но Стефка Костадинова успя да разбие прокобата и да грабне олимпийската титла в последната си Олимпиада.

Снимки: Getty Images

Валентин Видолов/Главен редактор на SportenPlovdiv.com

ВИДЕО: Вече 30 години 209 см. на Стефка Костадинова остават недостижими

Харесайте страницата на SportenPlovdiv.com тук и ще може да научавате по-бързо новините от спорта в Пловдив >>

SHARE