Дори и небето се разплака след гаврата срещу Ботев

1405

Датата 24 април 2018г. стана една от най-срамните в българския футбол, на тази дата един отбор беше брутално порязан от съдиите, които трябва да въвеждат ред на терена и да дават правилните отсъждания и най-важното да не показват различен аршин.

Не, такова нещо се случи в центъра на столицата София на националния стадион. Един престъпник от Велико Търново изпълни поръчка и хич не му пукаше, че прави това.

Да започнем обаче още от реванша, в него Ботев определено пропусна да вкара трети гол, който да направи реванша малко по-лек. Тогава и съдията Валентин Железов свиреше меко казано странно, но е факт, че нямаше ситуации, които да повлияят на крайния резултат, а при отменения гол на Стивън Петков наистина имаше засада.

Реваншът във вторник обаче беше друго нещо, факт е, че Пламен Димов направи голяма глупост, защото Ивайло Димитров едва ли щеше да вкара и е факт, че дузпата беше безспорна и никой не я оспорва. Славия реализира и вече беше в следващата фаза, след като заличи гола преднина на Ботев. Факт е обаче, че и „белите“ нямаше как да вкарат гол ако не беше дузпата, вярно е че „канарчетата“ изиграха слабо тази среща, но и „белите“ по никакъв начин не показаха, че са по-достойни за да се класират на финал. Но ако Славия беше спечелила без ситуациите, които последваха никой нямаше да каже нищо, а от Ботев щяха да си признаят, че просто не изиграха добре мача.

Правилно играчи и треньори говореха след мача, че Ботев не беше допуснат до финала и това е така. Следващите ситуации бяха кристално ясни и чисти и дори и малките деца ги видяха. Първо гол на Стивън Петков беше отменен много съмнително, а впоследствие колегите от Диема спорт показаха ясно и точно линията, на която се вижда, че не Стефан Велков, който е зад Стивън, а Костадин Велков ясно покрива засада и то с доста. Гол има, Ботев е ощетен.

Да кажем обаче, че тази грешка може и да не е съзнателна, може и да не е с умисъл, може Милен Арабаджиев да не е преценил правилно. Това обаче не беше така, след като дойде втората ситуация 7 минути преди края на двубоя. Жоао Пауло беше брутално ритнат от Стефан Велков, който не игра и с топката, ситуацията беше едно към едно със ситуацията при дузпата на Славия, но Ставров си затвори очите, а дори играчите на „белите“ не можеха да повярват, че са се измъкнали в тази ситуация. Реферът, който трудно може да бъде наречен така показа различен критерии при две абсолютно еднакви ситуации.

Ботев беше ощетен и не беше допуснат до финала, сами си правете изводите защо, но май е ясно, просто „канарчетата“ не са удобни да играят финал, защото един определен отбор се страхува от това. Същност „канарчетата“ трябва да са горди точно заради това, защото има отбор, който се страхува да играе финал с тях.

Да, Ботев можеше да загуби финала по спортен път, но поне щеше да се получи празник. Националният стадион щеше да е пълен с две от най-големите агитки в България, щеше да има хубави хореографии и финал, който щеше да се помни дълго, независимо как завърши.

Някои фактори обаче решиха да няма такова нещо, защото е по-удобно от другата страна има да има не повече от 500 човека, скандално беше, че дори в такава среща феновете на Славия бяха по-малко от бултрасите, които въпреки делничния ден пристигнаха в София и надпяха домакините. От Славия замазаха срама с малкото публика с децата от школата, които пък бяха повече от феновете на клуба.

Нищо случайно няма са казали хора и са прави. През цялото второ полувреме се виждаха светкавици в далечината, а постепенно над националния стадион се настани голям черен облак. Небето се разплака точно когато завърши двубоя, над стадиона се изсипа проливен дъжд в рамките на около половин час, имаше гръмотевици и много силен вятър. Каква символика, дори природата не беше съгласна с това, което се случи на националния стадион.

Ставров ще бъде наказан и ще бъде върнат тихомълком през новия сезон, Ботев няма да играе финал, а празник на 9 май няма да има, защото на националния стадион ще има само една публика.

Пита се във въпроса кой печели от цялата тази ситуация? Отговорът определено не е българският футбол!

Валентин Видолов/SportenPlovdiv.com 

Харесайте страницата на SportenPlovdiv.com тук и ще може да научавате по-бързо новините от спорта в Пловдив >>

SHARE