Кристиан Василев: От световното зависи дали ще запазим двойката с Борис Йотов

475

Очакваме да получим помощ от публиката в Пловдив, категорични са Кристиан и Борис – двойката скул, сформирана с мисъл за Токио 2020.

Двойката ни скул, към която са насочени големите очаквания за добро представяне на световното първенство по гребане за мъже и жени в Пловдив – Кристиан Василев и Борис Йотов очакват с нетърпение първия си старт като дует на голямо състезание. Момчетата се събраха в една лодка, след като в последно време и двамата се бяха насочили към скифа и се състезаваха индивидуално. Двойката бе сформирана няколко седмици преди началото на шампионата в Пловдив, но състезателите вече мечтаят за финал и дори нещо повече от надпреварата. Националите ни са в отлично настроение и в пълна бойна готовност дни, преди да застанат на старта.

„Последната седмица подготовката ни върви добре. Правим по-къси тренировки вече, тъй като състезанието наближава. Последните два дни е малко по-трудно, защото базата е пълна – има много лодки и много вълни, което е малко изнервящо, но се стремим да се отпуснем максимално и да се подготвим за старта”, разкри Кристиан.

„Все още не сме се синхронизирали на 100%. Но направихме максимума за времето, в което гребем заедно. Готови сме за състезанието”, допълни го Борис.

Макар че за сега двойката е експериментална, има голяма вероятност тя да се запази до Олимпийските игри в Токио.

„Може да запазим двойката и след световното. Защо не? Но нека мине първенството, да видим как ще се получат нещата и тогава ще решаваме. Конкуренцията в двойката скул е голяма. Повечето от лодките, които и догодина ще участват за квоти, са тук, и ще имаме реална преценка дали двойката има шанс за квота и дори за нещо повече. Ако другата неделя сме доволни от представянето си – може и да продължим и догодина. Всичко зависи от световното”, разкри Василев.

Той обясни и как се стигнало до решението кой да е отпред и кой отзад в лодката: „Решихме го след тест. Направихме две скоростни гонки и след това заедно с треньорите преценихме кое е по-печелившо. Иначе по принцип синхронът в двойката скул е най-важният и ние се стараем да го постигнем”.
Борис Йотов разкри как въобще се е стигнало до идеята той и Кристиан да се съберат в една лодка, въпреки че в последните състезания всеки участваше единично на скиф.

„Двамата много добре знаем къде можем да се класираме, ако гребем по отделно на скиф. Преценихме, че който и да е от нас би имал по-малък шанс за добро представяне и затова направихме двойка. Смятаме, че ако имаме възможност да влезем на финал и дори за нещо повече – трябва да я използваме”, каза Йотов.
Любопитното е, че до момента само Борис е гребал на голямо състезание на канала в Пловдив – на световното първенство за младежи до 23 г. миналата година, където се нареди 5-и. За Кристиан това ще е дебют.

„Да се състезаваме пред родна публика е много по-добре. Ние сме си у дома, а и най-после хората ще имат възможността да гледат голямо състезание, защото не са много тези, които биха си позволили да пътуват по света за турнири. Тук, в Пловдив, пък са много тези, които имат интерес към гребането заради канала. Така че очакваме да има много публика”, сподели Борис.

„Със сигурност ще има малко повече тръпка по време на гонките, заради това, че сме домакини. Борис вече е гребал тук, но аз не съм и очаквам да получим помощ от публиката – като ни викнат, това да ни мотивира още повече и да ни помогне”, допълни Кристиан.

Двамата споделиха, че нямат предпочитание за коридора, който искат да им се падне за гонките, но все пак има един, който нямат против да избегнат. „Като вятър и вълни коридорите в Пловдив са еднакви. Има известни проблеми с първи коридор, заради загряващото трасе отстрани, така че понякога в него има повече вълни. Затова ние си пожелаваме жребият да ни размине с първи коридор”, завършиха гребците ни.
Официалното откриване на световното първенство по гребане за мъже и жени е днес (8 септември) от 18,30 часа на Античния театър в Пловдив. Състезанията на гребната база започват сутринта на 9 септември.

Харесайте страницата на SportenPlovdiv.com тук и ще може да научавате по-бързо новините от спорта в Пловдив >>

SHARE