Започва се! България е домакин на три световни първенства в 4 различни града

5496

От днес България ще е домакин на три световни първенства за мъже и жени в три различни спорта, които ще се проведат в 4 града в страната.

България е домакин на Световното първенство по гребане за мъже, жени и пара-гребане, Световното първенство по волейбол за мъже заедно с Италия и Световното първенство по художествена гимнастика.

Толкова Световни първенства за мъже и жени, които се провеждат по едно и също време в една държава не е имало до този момент.

Световно първенство по гребане за мъже, жени и пара-гребане – Гребен канал Пловдив (9 – 16 септември)

От днес, 9 септември до следващата неделя – 16 септември Гребният канал в Пловдив ще бъде домакин на 48-то Световното първенство по гребане за мъже, жени и пара-гребане. С шампионата се слага и край на сезона в гребането. За първи път Пловдив приема толкова голям шампионат по гребане, като през 2012г. се проведе отново световно, но тъй като то съвпадаше с Олимпиадата – първенството беше за неолимпийски дисциплини при мъжете и жени, както и за юноши и девойки. Сега за първи път Пловдив е домакин на първенство от такъв характер в гребането. Снощи на Античният театър беше официалното откриване, на което присъстваше шефът на ФИСА Жан-Кристоф Ролан, който ще бъде в Пловдив за цялото първенство. В събота, 15 септември официален гост на първенството ще е председателят на МОК Томас Бах, който ще направи и символична първа копка на втория гребен канал. Над 3000 са акредитираните официални лица за шампионата, ще участват над 900 състезатели от 62 държави. Първите стартове са днес от 09:30ч.

Българското участие: България ще бъде представена с три лодки. Най-много надежди се възлагат на новосформираната ни двойка скул Кристиан Василев и Борис Йотов. Те ще се борят за олимпийска квота. На лек скиф ще ни представлява Лазар Пенев, а Рангел Кацарски и Станимир Халаджов ще ни представляват в двойката без рулеви. Европейската шампионка до 23 години Десислава Георгиева пропуска шампионата заради операция.

Програмата на лодките ни днес:

09:54ч. скиф, четвърта серия Лазар Пенев

11:13ч. двойка без рулеви, втора серия Рангел Кацарски и Станимир Халаджов

12:01ч. двойка скул, трета серия Кристиан Василев и Борис Йотов

Световно първенство по волейбол за мъже – „Арена Армеец“ София, „ДКС“ Варна и „Арена Монбат“ Русе (9 – 30 септември)

България съвместно с Италия ще бъде домакин на 19-то Световно първенство по волейбол за мъже. За съжаление Пловдив няма да приеме и това световно. Имаше реална възможност това да се случи като градът ни трябваше да приеме мачовете в зала „Колодрума“. София, Варна и Русе ще приемат двубоите. В Италия ще се играят най-важните мачове, както и финалът. В България ще се играят общо четири групи от първите две групови фази. Като националите ще домакинстват в първата групова фаза във Варна, в Русе са отборите на Бразилия, Франция, Холандия, Канада, Китай и Египет. Националите може да играят в „Арена Армеец“ в София, ако завършат на второ или трето място в групата си. Ако завършат първи остават във Варна, а ако завършват 4-ти отиват в Италия. България за втори път ще е домакин на Световно по волейбол за мъже. През 1970 България е домакин в София и играе финал срещу ГДР, който губи драматично с 2:3.

Българското участие: Мъжкият ни национален отбор по волейбол попадна в четвърта група заедно с отборите на Куба, Финландия, Пуерто Рико, Иран и Полша. В групата се класират първите четири отбора, които продължават във втората групова фаза, а петият и шестият отпадат от участие в шампионата. Националите имат доста кадрови проблеми като заради травми Мондиала пропускат основни състезатели като – Георги Братоев, Цветан Соколов и Боян Йорданов. При последното си домакинство на Мондиал през 1970 България завърши втори след драматично загубен финал от ГДР с 2:3, именно това е и най-доброто постижение на националите на Световно първенство по волейбол за мъже. Първият мач в груповата фаза на България е днес от 20:30ч. срещу Финландия във Варна.

Програмата на националите:

09 септември 20:30ч. България – Финландия

13 септември 20:30ч. България – Иран

14 септември 20:30ч. България – Пуерто Рико

16 септември 20:30ч. Куба – България

18 септември 20:30ч. България – Полша

Съставът на България за Мондиала:

Разпределители: Георги Сеганов, Добромир Димитров

Посрещачи: Тодор Скримов, Валентин Братоев, Николай Пенчев, Розалин Пенчев

Диагонали: Николай Учиков, Мирослав Градинаров

Центрове: Виктор Йосифов, Николай Николов, Теодор Тодоров, Светослав Гоцев

Либеро: Теодор Салпаров, Петър Каракашев

Световно първенство по художествена гимнастика – „Арена Армеец“ София (10 – 16 септември)

България за трети път ще бъде домакин на Световното първенство по художествена гимнастика. След 1969г. във Варна и 1987г. отново във Варна. Сега страната ни приема 36-ия шампионат в София. Надеждите ни за световна титла са свързани най-вече с ансамбълът ни, като се очаква състезателките ни както в индивидуалните надпревари така и в отборните да завоюват медали. При последните две домакинства на Световно първенство България завърши на първо място по медали. За последно България е завършвала на първо място по медали на Световното през 1995г. в Австрия.

Българското участие: Три гимнастички ще ни представляват в индивидуалната надпревара, това са: Катрин Тасева, Невяна Владинова и Боряна Калейн. На първенството ще участва и ансамбълът в състав – Симона Дянкова, Елена Бинева, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Стефани Кирякова.

Програмата на българките: 

10 септември Квалификация индивидуално обръч/топка (част 1)
Българките са в предпоследната група Д1, играят в 17:45, 17:51 и 17:56 часа с обръч

11 септември Квалификация индивидуално обръч/топка (част 2)
Българките играят с топка в 13:32, 13:38 и 13:43 часа

12 септември Квалификация индивидуално бухалки/лента (част 1)
Българките играят с бухалки в 10:33 и 10:38 часа

13 септември (четвъртък) Квалификация индивидуално бухалки/лента (част 2)
Българките играят с лента в 15:06 и 15:11 часа

14 септември (петък) Многобой ансамбли група В (Украйна, Русия, България)
България играе с 3 топки/2 въжета в 17:45 часа и с 5 обръча в 19:15 часа

Харесайте страницата на SportenPlovdiv.com тук и ще може да научавате по-бързо новините от спорта в Пловдив >>

SHARE