Виктория Радева стана първа при жените в Турция

506

Виктория Радева зае първо място за жени на шахматния турнир, който се проведе от 15 до 20 септември в турския град Енез. 92 състезатели от 12 държави взеха участие във шахматния фестивал, който се проведе в 9 кръга по класически шах. Ученичката от НТГ завърши с 6,5 т. и това й бе достатъчно да грабне първа награда за жени, като изпревари с половин точка арменката WIM Сузана Гибоян.

Победител в турнира е GM Заур Мамадов /Азербейджан/ , а втори и трети се класираха украинските международни майстор Егор Богданов и Емил Мирзоев. И тримата призьори завършиха със 7,5 точки, но вторичните показатели се оказаха по- благосклонни към азерския гросмайстор. Турнира се провежда за втора поредна година и организатора г-н Умут Гюней се постара да предостави много добри условия за игра на състезателите. Участниците бяха настанени в базата на Истанбулския университет на брега на Eнейско море. На награждаването присъства и кметицата на гр. Енез г-жа Елиф Тунджер, който награди победителите.

Гр.Енез или както е по известен у нас като Енос през 1912 година по време на Балканската война е превзет от българската армия. Градът е крайна точка на линията Мидия — Енос, територията, която според Лондонския мирен договор Османската империя отстъпва на страните от Балканския съюз. В турнира освен Виктория Радева взеха участие още 6 български шахматисти, които се представиха много добре. Организаторите оказаха голямо уважение към българската група и бяха впечатлени от класата на българските участници.

Харесайте страницата на SportenPlovdiv.com тук и ще може да научавате по-бързо новините от спорта в Пловдив >>

SHARE