Пловдив си взема последно сбогом с Пенка Стоянова в неделя в Строител

1936

Поклонението пред паметта на легендата на българския баскетбол Пенка Стоянова ще бъде в неделя в Пловдив. Всички желаещи да се простят с голямата наша баскетболистка могат да го направят в зала „Строител“ от 10 до 13 часа.

Днес голямата Пенка Стоянова след дълго и тежко заболяване почина в Пловдив.

Тя остави неизлечима следа в българския женски баскетбол. Изигра близо 600 мача с националния екип и бе част от отборите постигнали най-големите успехи на страната ни – сребърен медал от Олимпийските игри в Москва 1980 г. и бронзов от Игрите в Монтреал. Лидерските й качества, непримиримостта й на терена и точната й ръка й бяха известни по цял свят и й донесоха три пъти избор в Идеалния отбор на Европа. Носителка е и на сребърен медал от Европейското първенство за жени във Варна през 1972 г., а също – бронзово отличие от шампионата на Стария континент в Клермон Феран през 1976 г. С любимия си „Марица“ играе два финала за Купа „Лиляна Ронкети“.

След като приключи баскетболната си кариера не остана далеч от любимия си спорт, като до края на живота си никога не пропускаше да ободри, насърчи, поздрави, или даде съвет на наследничките си на терена.

Поклон пред светлата й памет!

Харесайте страницата на SportenPlovdiv.com тук и ще може да научавате по-бързо новините от спорта в Пловдив >>

SHARE