Нов голям успях за Виктория Радева

2492

Пловдивчанката Виктория Радева зае второ място в крайното класиране на 33-ия международен турнир по шахмат, който се проведе в Тетевен. Победител със 7,5 т. е Мартин Петров, а трети остана гросмайстор Петър Дренчев. Турнирът се проведе в 9-кръгова швейцарска система, като в него взеха участие 80 шахматисти от 5 държави – България, Гърция, Албания, Белгия и Германия.

Радева бе поставена под №8 в стартовия списък, но това не я притесни да изпревари няколко международни майстори в крайното класиране. Тя завърши с 6 победи, 2 ремита и допусна само 1 загуба – от победителя в състезанието.

Турнирът се проведе с безупречна организация от Георги Павлов и ШК „Ан пасан“. За доброто провеждане на шахматното събитие заслуга имат и съдиите Ружка Генова и Мирослав Митев, които се справиха отлично.

Началото на турнира е през далечната 1979 година, а представянето на Виктория Радева е най-доброто класиране на шахматистка през последните поне десет години – за първи път жена се класира в челната тройка.

Състезанието бе открито от зам.-кмета на Община Тетевен Свилен Русинов, който не пропусна възможността да се снима с Виктория Радева и да я поздрави лично, а наградите бяха връчени от кмета на града Мадлена Бояджиева.

Имаше и доста любопитни моменти в шахматното събитие. Най-запомнящо се бе във 2-ия кръг, когато един срещу друг застанаха 80-годишният ветеран Стойчо Дойков и 8-годишния Ангел Христов.

Харесайте страницата на SportenPlovdiv.com тук и ще може да научавате по-бързо новините от спорта в Пловдив >>

SHARE