България ще има възможност да се класира на Евро 2020 от плейофите за Лигата на нациите

2551

Мъжкият национален отбор по футбол отдавна загуби шансове от редовните квалификации за класиране на Евро 2020, но любопитно е, че националите са по-близо от всякога до класиране на голям футболен форум от доста години насам.

Какво трябва да се случи, за да се класираме:

Реално националите трябва да спечелят две срещи от допълнителните квалификации от Лигата на нациите, които ще определят последните 4 отбори, които ще спечелят квоти за шампионата през март догодина.

Сметки, сметки:

България вече е в плейофите показва справка в сайта на УЕФА. Националите са вторият най-добър отбор от Лига С и със сигурност ще участват в плейофите. Тук обаче идва малката подробност, че националите може да играят с отборите от Лига А и В, освен от С. Реално ще има жребий, който ще се тегли на 22 ноември. Четирите отбора, които чакат в момента са България, Израел, Румъния и Унгария. Тези отбори ще бъдат разпределени в някоя от трите лиги въпреки, че са реално от трета.

В момента в първа лига са Швейцария, Исландия и два отбора от споменаните четири, във втора са Босна и Херцеговина, Уелс, Северна Ирландия и един от четирите отбора, а в трета са Шотландия, Норвегия, Сърбия и един от четирите отбора.

България със сигурност ще бъде гост в полуфиналния плейоф, който ще се играе на 26 март. Домакинът на финалния плейоф ще бъде определен на жребия през ноември.

Полуфиналният и финалният плейоф се играе в един мач на директна елиминация и ако не се излъчи победител в редовното време следав продължения, а ако няма победител и тогава следват дузпи.

България не е участвала на голям футболен форум от Евро 2004, когато националите победиха отбори като Хърватия и Белгия и достигнаха до шампиона в Португалия.

Иначе за последно България беше най-близо до класиране на голям футболен форум на Евро 2008. Тогава националите останаха на само точка зад Холандия и равенство срещу Албания в София не успя да класира българите за първенството.

Харесайте страницата на SportenPlovdiv.com тук и ще може да научавате по-бързо новините от спорта в Пловдив >>

SHARE