Италианец спечели „Аспарухов меч“ в Пловдив

1568

Италианецът Джорджо Марчиано спечели първото място в международния турнир на сабя „Аспарухов меч“ в Пловдив, валиден за Световната купа за младежи до 20 години. На финала в комплекс С.И.Л.А. Марчиано победи германеца Щефан Фридхайм с 15:6. Третото място разделиха Лука Фиорето и Пиетро Торе от Италия.

От българите най-добре се представи 17-годишният Тодор Стойчев, който завърши 26-и от 107 сабльори от 23 държави. В групите носителят на Европейската купа за кадети за миналата година Стойчев записа четири победи и две загуби. В елиминациите той стартира с успех с 15:10 над Пажибек Хенибаев от Узбекистан, но след това загуби от спечелилия бронза в последствие Фиорето. В зоната на точките – на 31 позиция, се нареди и Галин Генов. Бронзовият медалист от европейското първенство за младежи през 2019 година участва в първо международно състезание от 10 месеца.

От останалите българи Стефан Рохас е 47-и, Димитър Райкин остана 74-и, Георги Златаров е 91-ви, а Ивайло Александров – 94-ти. Българските сабльори се представиха много добре и направиха генерална репетиция за европейското първенство за младежи и кадети, което ще се проведе от 22 до 26 февруари в Пореч (Хърватия). В неделя турнирът продължава с двубоите при девойките до 20 години, където голямата надежда за медал на България е свързан с носителката на комплексната Световна купа на сабя за девойки до 20 години за миналия сезон Йоана Илиева.

Надпреварата, организирана от Българска федерация по фехтовка, Министерство на младежта и спорта и Български спортен тотализатор, стартира в 9:30 часа.

Харесайте страницата на SportenPlovdiv.com тук и ще може да научавате по-бързо новините от спорта в Пловдив >>

SHARE