Президентът на Марица Христо Христов официално се кандидатира за шеф на БФС, разкри скандали неща

1619

Президентът на Марица Христо Христов обяви официално се кандидатира за шеф на БФС. Той обяви каква ще бъде програмата му. Така реално Христов става първият кандидат за поста за шеф на БФС. Конгресът ще бъде на 11 декември.

„Занимавам се от 4 години с футбол и през това време забелязах, че нашият футбол е в задънена улица, липсва визия. Абсолютно неглижирани са ДЮШ и аматьорският футбол. С тези решения не дават пример на младите да се занимават с футбол. В потвърждение на тези думи е и решението на УЕФА да не изберат г-н Борислав Михайлов в своя екип, както и думите на премиера, който обяви, че сваля доверието си от него.

Бих предпочел в Изпълкома да няма депутати и президенти на клубове, препоръчвам смяна на формата на „А“ и „Б“ група, както и промяна на броя на групите във „В“ групите. Искам затягане на критериите за лицензиране, т.е. чрез финансова стабилност и бази. Знаете, че има отбори, които имат задължения към държавата, но продължават да играят в елита“, заяви Христов.

„В аматьорския футбол се изграждат всички футболисти, така че бих искал да се обърне внимание на него и на ДЮШ. От участието ми в Югоизточна В група разбрах, че няма никакъв смисъл да играеш, ако не си първи. Затова бих предложил финансов стимул за първите 5 отбора, защото освен на първия, всички други мачове са формалност.

Относно ДЮШ бих искал да има методика – клуб, база, ДЮШ с лицензирани треньори, за да може отборите, които покриват критериите, да бъдат субсидирани. Средствата, които се събират от такси, са изключително недостатъчни. Много малко клубове имат прекрасни условия за футбол“, добави още той.

„Основен приоритет за мен ще бъде стратегия за противодействие на футболното хулиганство и платените агитки. Това явление се разви последните години и пречи на футбола. Подбрал съм много добър екип, с който ще я представим. Това ще доведе до промяна и ще се ограничи това явление“, завърши президентът на Марица.

Христов разкри и шокиращи разкрития. Той заяви, че е давал подкуп на член на Изпълкома на БФС. Той обяви, че на конгреса ще обяви за кой мач на Марица става въпрос и кой е въпросният член на Изпълкома.

„Когато бяхме част от „Б“ група, дадох пари в брой на член на Изпълкома, за да минипулираме футболен резултат. Името на човека ще кажа на Конгреса на БФС. Това е много важно. Не се страхувам. Дадох му пари в брой, за да се манипулира. Пари се дават, за да се манипулира мача. Ще ви кажа всичко на Конгреса. Готов съм да понеса отговорност. Има практика за манипулиране на мачове. Виждате какви решения се взеха през последните няколко месеца. Ако се направи анализ на решенията на БФС, ще видите, че няма логика. Аз лично съм дал пари в брой. Приеха ги на 200 процента. Сумата беше дребна“, заяви Христов.

„Сумата не беше много голяма. Човекът няколко дни след мача ми я върна. Това не е най-важното. Не завърши точно мачът, както трябваше. Аз си поисках парите. Механизмът е това, че човекът си предложи услугите. Какъв е механизмът, че Своге влезе в „Б“ група? Какво да кажа, когато съобщя на прокуратурата? Аз съм ги дал и си признавам, но нямам документ, че съм ги дал, нямам документ, че той ги е получил. Говорим за дребни суми от 5 до 20 хиляди лева. Доколкото разбирам, защото нещата съвпадат със Своге. Замислете се как този отбор стигна до „Б“ група“, добави още той.

Относно пък решението Марица да не бъде допусната до Втора лига Христов заяви, че Спортист Своге е платила сума между 10 и 15 хиляда лева за участието си. Като са замесени няколко хора в лобирането отборът да влезе във Втора лига за сметка на Марица. Христов показа документи, които са му поискани от БФС. Той показа, че Марица е финансова изрядна към всички институции, има подсигурен бюджет и треньорите в школата са с трудов договор. Стадионът също отговаря на изискванията като БФС и Община Пловдив са линецзирали стадиона. Той допълни, че смята да заведе въпроса до УЕФА.

Харесайте страницата на SportenPlovdiv.com тук и ще може да научавате по-бързо новините от спорта в Пловдив >>

SHARE