Ударно начало за България на шахматната олимпиада

2704

Страхотно започна участието си българския национален отбор на Шахматната Онлайн Олимпиада. България победи последователно Беларус със 3,5:2,5, Белгия с 4,5 : 1,5 и Австралия с 4:2. В групата ни са още отборите на Германия,Индонезия, Филипините, Киргистан,Бангладеш и Туркменистан. Нашите са начело заедно с Германия с по 3 победи,като немците се очертават основния фаворит за първото място. Отборите се състоят от 2 мъже, юноша до 20 г.,2 жени и девойка до 20 г.Селекционела П.Арнаудов избра за състава при мъжете Ал.Делчев, М.Петров, .Йорданов,Цв.Стоянов.

При жените България излиза с най-доброто ,коеторазполага в момента-начело е световната ни шампионка А.Стефанова, Н.Салимова, А.Николова, Б.Кръстева и пловдивчанката Виктория Радева. По това време в Москва трябваше да се състои 44-та Световна Олимпиада,но прословутата пандемия я провали. Вместо това за първи път в историята на шахмата се провежда Онлайн Олимпиада, в която вземат участие 163 държави, разпределени в няколко дивизии.

Този вид участие е свързан с доста рискове, тъй като при спиране на електричеството или прекъсване на интернета даден състезател може да загуби партията независимо от позицията си.Това принуди нашите освен да са със заредени батерии на лаптопите си, да си закупят сами и мобилен интернет.Българския отбор стартира от втора дивизия, която има общо 5 групи като първите три отбора,играещи всеки срещу всеки продължават напред с поставените 25 отбора от първа дивизия. Нашият отбор бе поставен под № 7 под ЕЛО в групата ,но това не оказа влияние върху представянето. Контролата на игра е 15 мин.плюс 5 сек.добавка но ход. Много силно в първите три партии освен нашата прима Антоанета Стефанова се представи и пловдивчанка Виктория Радева. Утре играем отново три партии-срещу Киргистан,Бангладеш и Туркменистан.Партиите са 11,12 и 13 ч. Българско време и може да се следят онлайн в специализираните шахматни платформи.

Харесайте страницата на SportenPlovdiv.com тук и ще може да научавате по-бързо новините от спорта в Пловдив >>

SHARE